Raziskovalna vprašanja

Raziskovalna vprašanja ali kako oblikovati dobra raziskovalna vprašanja?

Izbira ustreznega raziskovalnega problema in raziskovalnih vprašanj je pomemben korak kvalitativne raziskave. Čarobne formule pri tem ni. V pogovoru z raziskovalci, s katerimi se skozi delo srečujem, smo nekako prišli do ugotovitve, da za določitev dobrega raziskovalnega problema in vprašanj porabimo približno toliko časa, kot ga porabimo za ostale korake raziskovanja.

Spodnji nasveti veljajo, ko že imate:

  • izbranega mentorja,
  • izbrano temo, in
  • znan raziskovalni problem.

Preizkušeni nasveti za postavitev dobrih raziskovalnih vprašanj

Postavljanje dobrih raziskovalnih vprašanj je ključnega pomena za uspešno raziskavo. Tukaj je nekaj korakov in smernic, ki vam lahko pomagajo pri postavljanju dobrih raziskovalnih vprašanj:

1. Osredotočite se na področje, ki vas zanima: Najboljša raziskovalna vprašanja izvirajo iz vašega osebnega zanimanja, kar vam bo dalo več motivacije in energije za izvedbo raziskave. 

2. Omejite obseg vprašanja: Dobra raziskovalna vprašanja morajo biti dovolj ozka, da jih lahko preučujete v eni sami raziskavi. Če je vaše vprašanje preveč splošno, se boste težko osredotočili na končni cilj.

3. Postavite jasno in razumljivo vprašanje: Vprašanje naj bo jasno in razumljivo, zato da boste dobili natančen odgovor. Izogibajte se preveč zapletenim vprašanjem, ki vključujejo več različnih idej.

4. Uporabite specifičen jezik: Vprašanje naj vsebuje specifičen in jasen jezik, ki se nanaša na vaše področje raziskave. Izogibajte se uporabi splošnih izrazov ali slenga, ki jih ne razumejo vsi.

5. Preverite literaturo: Preden postavite vprašanje, preverite obstoječo literaturo na vašem področju, da se prepričate, da vaše vprašanje ni preveč splošno ali preveč specifično. Prav tako boste morda našli nekaj odprtih vprašanj, ki jih lahko razvijete v svoji raziskavi. 

6. Uporabite ustrezen pristop: Glede na vrsto raziskave, ki jo nameravate izvesti, boste morda želeli uporabiti drugačen pristop k postavljanju raziskovalnih vprašanj. Na primer, kvalitativna raziskava bo morda zahtevala drugačno vrsto vprašanj kot kvantitativna raziskava.

7. Testirajte svoje vprašanje: Preden začnete z raziskavo, preizkusite svoje vprašanje na majhni skupini ljudi, da preverite, ali je jasno in razumljivo ter ali vam lahko daje odgovore, ki jih iščete.

8. Raziskovalna vprašanja začnite s: Kaj ... ? Kako ... ? Zakaj ... ? Kateri ... ? Katera ... ? Kje ... ? 🤩

9. Raziskovalna vprašanja pišite v 3. osebi množine.

10. NE uporabljajte naslednjih besed: vzrok, odnos, povezanost, vpliv.

11. Uporabite naslednje besede: ustvariti, razumeti, identificirati, razlagati, organizirati, informirati, prepoznati, opisati, pomen, pogled, prisotnost, izkušnje ipd.

12. Raziskovalno vprašanje naj bo jasno in jedrnato, zapisano naj bo v čim krajši obliki, brez nepotrebnega besedičenja. 

13. Raziskovalno vprašanje naj bo "odprto", torej nanj ni mogoče odgovoriti s preprostim odgovorom da/ne.

...

14. Raziskovalno vprašanje naj bo osredotočeno na bistvo.

15. Ali začeti raziskovalno vprašanje z: Ali ... ? Praviloma ne. Lahko pa ga začnete. 🤔 Svetujem vam, da pri tem upoštevate navodila mentorja, saj, kot boste zasledili, veliko magistrskih nalog in doktorskih disertacij vsebuje raziskovalna vprašanja, ki se začnejo z "Ali ...?" Pravilni odgovor je torej odvisen od fakultete, ki jo obiskujete. V tuji literaturi pa takšnih raziskovalnih vprašanj skorajda ne boste zasledili.

16. Z raziskovalnimi vprašanji ne pretiravajte: 4 do 5 jih bo dovolj.

Z upoštevanjem teh smernic lahko postavite boljše raziskovalne vprašanje, ki vam bodo omogočila uspešno in učinkovito izvedbo raziskave.

Raziskovalna vprašanja so rdeča nit kvalitativne raziskave.

Zato ...

Veselo na delo.

Se bereva, 

dr. Melita Moretti

P.S.

Prijateljski opomnik.

Če potrebujete moje nasvete, prosim, kliknite tu in dobite vse informacije, kako stopiti v stik z mano >>

Potrebujete pomoč pri oblikovanju raziskovalnih vprašanj? Vesela bom vašega sporočila. 

    .    Call Now Button