Spearmanov koeficient korelacije

Kaj je Spearmanov koeficient korelacije?

Spearmanov koeficient korelacije (ρ, ro) (angl. Spearman's rho) je statistična mera, ki se uporablja za merjenje povezanosti med dvema spremenljivkama. Gre za neparametrično metodo, ki temelji na rangih opazovanj, ne pa na njihovih dejanskih vrednostih.

Spearmanov koeficient korelacije je posebna oblika Pearsonovega koeficienta korelacije, v kateri so podatki pred izračunom koeficientov preoblikovani v range.

Spearmanov koeficient korelacije meri podobnost med rangiranimi vrednostmi obeh spremenljivk. Vrednost koeficienta se giblje med -1 in 1, kjer -1 predstavlja popolno negativno korelacijo, 0 predstavlja odsotnost korelacije, 1 pa predstavlja popolno pozitivno korelacijo.

Spearmanov koeficient korelacije se pogosto uporablja za merjenje korelacije med spremenljivkami, ki niso normalno porazdeljene ali kadar ni jasne linearnosti med spremenljivkama. Lahko se uporablja tudi za primerjavo korelacij med več kot dvema spremenljivkama.

Razlago "Spearmanov koeficient korelacije" pripravila

Dr. Melita Moretti
(Vir: Moretti, Melita. 2020. Spearmanov koeficient korelacije)

Pokličite:

(klikni na številko)

Pošljite mail:

(klikni na mail)

Potrebujete še druge statistične analize!

Preverite najboljšo pomoč za študente!

Domen

Domen

"Korektno. Spodbudno. Vse čestitke za potrpežljivost. Brez vaše pomoči bi mi pri zagovoru bilo zelo težko. Na vse statistične neznanke sem znal odgovoriti."

Mateja

Mateja

"Zelo sem zadovoljna z vašo pomočjo. Zanesljivost in strokovnost je pri vas na prvem mestu. Se vidi, da ste doktorica znanosti. Vas bom priporočila vsem mojim sotrpinkam. Vse dobro v prihodnje."

Petra

Petra
Hvala za spodbudo. 🙂 Vesela sem bila vsakega vašega klica. Odlična cena glede na vaše zahtevno delo. Z veseljem vas bom priporočila kolegici, ki se prav tako trudi zaključiti magistrsko nalogo."

Neja

Neja

"Hvala za vse. Se vidi, da ste naredila že veliko analiz. Vse vaše znanstvene članke sem prebrala. Vaš odziv je bil hiter in profesionalen. Pravo strokovno pomoč sem si izbrala. Veliko poslovnih uspehov želim."

KONKURENČNE CENE
NEPRIMERLJIVO FLEKSIBILNOST
OSEBEN PRISTOP
VISOKO USPOSOBLJEN KADER
20+ LET IZKUŠENJ
STROKOVNO VODENO POMOČ

Storitve opravljamo za redne in izredne študente različnih študijskih programov.

Dodiplomski študenti
%
Študenti magistrskih programov
%
Doktorski študenti
%

www.statisticneanalize.com v številkah:

Svetovanj pri pripravi vprašalnika
IZDELANIH STATISTIČNIH ANALIZ
ur
VAŠEGA PRIHRANJENEGA ČASA, KI BI GA SICER PORABILI ZA UČENJE STATISTIKE IN METODOLOGIJE
Call Now Button