Kaj če je strokovni in/ali znanstveni članek plačljiv?

Za vse, ki pišete dispozicijo ali že zaključno diplomsko, magistrsko nalogo in doktorsko disertacijo.

 

Strinjam se z vami, da je za dober pregled področja, ki ga raziskujete, treba preveriti vse do zdaj objavljene raziskave in teoretična stališča/izhodišča, ki so jih tuji ali domači avtorji objavili v sodobnih kakovostnih raziskovalnih člankih. Če je strokovni ali znanstveni članek dober in "pokriva" vaše raziskovalno področje, si z njim lahko pomagate.

Pogosto pa se zgodi, da določen članek ne zajame vsega področja - vsak članek (oz. avtor) seveda prikaže problematiko iz svojega vidika. V tem primeru je treba pregledati nekaj teh člankov in s primerjavo ugotoviti, kateri avtorji so pomembni in zanimivi za vaš vidik raziskovanja. Tako s pomočjo seznama poiščete članke, ki vas še posebej zanimajo.

Verjamem, da ste že naleteli na strokovni ali znanstveni članek, ki bi ga oziroma za katerega celotni ogled morate plačati. Vsekakor se najprej pozanimajte o ceni za nakup tega članka.

Kako se izogniti plačilu članka? Tu vam ne bom svetovala, kako "skrekati" članek, saj tega ne znam 😎.

Pred nakupom strokovnega ali znanstvenega članka naredite:

  • preglejte povzetek in ključne besede - tako boste lažje ugotovili, ali ta članek potrebujete,
  • poglejte, če se članek nahaja v kakšni drugi bazi člankov ali celo na internetu,
  • povprašajte v knjižnici na vaši fakulteti, NUK-u ali drugi knjižnici - če članek imajo, ga lahko dobite preko medknjižnične izposoje,
  • pišite avtorju, naj vam članek pošlje - če ob tem avtor ne krši avtorskih pravic, bo vašega sporočila vesel in vam članek poslal.

 

Se bereva,

dr. Melita Moretti

P.S.

Zadnje priporočilo je super. Zgodi pa se lahko, da kontaktni podatki avtorja niso "ažurirani" 😣

P.P.S.

Seveda se na internetu v zadnjem času dobijo tudi strokovne knjige in znanstvene monografije, ne samo članki. Nekatere od teh je treba kupiti, nekatere pa se dobijo brezplačno. Torej, priporočila lahko veljajo tudi za knjige.

Ste mojo knjigo (v soavtorstvu) že prebrali?

Dodaj odgovor

    .



    Call Now Button